
Inboedelverzekering Extra Uitgebreid
1.1 Wie zijn er verzekerd?
Onder verzekerde verstaan wij:
- u als verzekeringnemer. U bent (mede-)eigenaar van het verzekerde woonhuis (of de appartementsrechten) of heeft hierover als houder de zorg (bijvoorbeeld als huurder);
- de mede-eigenaar (-eigenaren) van de verzekerde inboedel;
- de persoon of personen met wie u duurzaam samenwoont.
De verzekeringnemer en de gezinsleden worden samen de verzekerden genoemd.
1.2 Wat is het verzekerde bedrag en hoe wordt dit vastgesteld?
Het verzekerde bedrag is het bedrag waarvoor uw inboedel is verzekerd. Dit bedrag kunt u zelf bepalen of u kunt dit vaststellen door het invullen van een inboedelwaardemeter of door het gebruik van de inboedeladresscan waarbij u nog een aantal aanvullende vragen beantwoordt. Het verzekerde bedrag wordt op basis van de huidige nieuwwaarde vastgesteld.
1.3 Blijft het verzekerde bedrag elk jaar gelijk?
Wij passen jaarlijks het verzekerde bedrag op een veelvoud van € 100,– aan en daarmee ook de premie. Wij gebruiken hiervoor de meest recente waarde-index. Het Centraal Bureau voor de Statistiek stelt dit cijfer vast. De nieuwe premie geldt voor het nieuwe verzekeringsjaar en gaat in op de dag dat de oude premie vervalt.
Let op! Wij indexeren alleen het verzekerde bedrag aan inboedel dat op uw polisblad staat vermeld. Verzekerde bedragen van aanvullende dekkingen (bijvoorbeeld de dekking sieraden, of zakelijke inventaris) worden niet geïndexeerd.
1.4 Welke wijzigingen moet u doorgeven?
U bent verplicht om ons tijdens de looptijd van de verzekering te informeren als er een verandering optreedt met betrekking tot de verzekerde inboedel en/of het woonhuis waar de inboedel zich bevindt.
Geef in ieder geval de volgende veranderingen binnen 2 maanden aan ons door:
- u gebruikt (een deel van) het gebouw niet meer als woonhuis;
Voorbeelden van verandering gebruik van het woonhuis:
- het (gedeeltelijk) gebruik van het woonhuis als bedrijf;
- het aan anderen, al of niet op grond van een huurovereenkomst, in gebruik geven van (een deel van) het gebouw.
- het woonhuis is helemaal of voor een deel gekraakt;
- de bouwaard en/of de dakbedekking van het woonhuis is gewijzigd;
- u verhuist. Uw inboedel is in deze situatie op het adres waar u niet meer woont, na 3 maanden niet meer verzekerd;
- er verandert iets wat een hoger risico kan opleveren. Bijvoorbeeld uw woonhuis is langer dan 90 dagen onbewoond, of u verhuurt uw woning;
- als u uw inboedel langer dan 3 maanden op een ander adres laat.
Doet u dit niet, dan heeft u mogelijk geen recht meer op schadevergoeding.
Wij kunnen op basis van een wijziging de premie en voorwaarden aanpassen. Wij kunnen ook de verzekering beëindigen. Hiervoor geldt een opzegtermijn van 2 maanden. U ontvangt dan een deel van de premie terug. Ontdekken wij achteraf dat de gegevens niet kloppen, dan kan dat gevolgen hebben voor de schadevergoeding.
2.1 Uw inboedel
Met uw inboedel bedoelen wij alle door u particulier aangeschafte roerende zaken waarvan u eigenaar bent, die deel uitmaken van uw particuliere huishouding en aanwezig zijn in het woonhuis, op het adres dat op uw polisblad staat vermeld.
2.2 Wat zien wij ook als inboedel?
Tot de inboedel rekenen wij ook: ID-kaarten, paspoorten, rijbewijzen, bromfietsen, snorfietsen, scootmobielen, elektrische en gemotoriseerde grasmaaiers, antennes, eigen gereedschap dat de verzekerde gebruikt voor zijn beroep in loondienst.
2.3 Wat zien wij niet als inboedel?
Geen inboedel is: geld en geldswaardig papier, een betaalpas, creditcard, betaalkaarten, onbewerkt edelmetaal, onbewerkt(e) en/of ongezette edelste(e)n(en), dieren die normaal gesproken buitenshuis worden gehouden, een motorrijtuig, aanhangwagen, brommobiel, caravan of vaartuig en zaken waarvoor een speciale verzekering is afgesloten zoals kostbaarheden.
Let op! Soms geldt een eigen risico en/of maximale vergoeding. U leest in deze voorwaarden wanneer dat geldt.
2.4 Waarvoor bent u verzekerd?
Deze verzekering dekt schade aan uw inboedel door de volgende schadegebeurtenissen:
- brand en het blussen daarvan;
- blikseminslag;
- ontploffing;
- inductie ten gevolge van blikseminslag;
- het neerstorten van een luchtvaartuig, of delen hiervan;
- storm inclusief schade door binnengedrongen neerslag als gevolg van stormschade aan het woonhuis;
- neerslag die onvoorzien het woonhuis binnendringt. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij deze verzekering niet geldt. Deze vindt u in artikel 3;
- overstroming. Verderop in deze voorwaarden leest u wanneer schade door overstroming wel en wanneer niet (artikel 3) wordt vergoedt;
- water dat door een defect of breuk uit een waterbed of aquarium stroomt. Meeverzekerd is schade aan aquariums zelf en de daardoor verloren gegane inhoud;
- olie dat onvoorzien stroomt uit centrale verwarminginstallaties of op een schoorsteen aangesloten haard of kachel en de daarbij behorende leidingen of tanks;
- water of stoom
- dat onvoorzien stroomt uit binnen of onder het woonhuis gelegen leidingen en daarop aangesloten toestellen en installaties van waterleiding en centrale verwarming, als gevolg van springen door vorst, breuk, verstopping of ander plotseling opgetreden defect of het door een van deze gebeurtenissen overlopen van water uit deze toestellen en installaties. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij deze verzekering niet geldt. Deze vindt u in hoofdstuk 3;
- in geval van springen door vorst van leidingen of toestellen vergoeden wij de kosten van herstel van leidingen, toestellen aangesloten op waterleidingen en centrale verwarming en sanitair;
- dat is binnengedrongen als gevolg van verstopping van rioolputten of rioolbuizen;
- dat onvoorzien is gestroomd of gelekt uit een automatische sprinklerinstallatie als gevolg van een plotseling opgetreden defect. Een voorwaarde is dat voor de sprinklerinstallatie een geldig certificaat is afgegeven door Bureau voor Sprinklerbeveiliging;
- dat onvoorzien is gestroomd uit een installatie voor airconditioning door een plotseling opgetreden defect.
- rook en roet dat plotseling wordt uitgestoten door een verwarmingsinstallatie die is aangesloten op een afvoerkanaal;
- diefstal, afpersing en beroving en inbraak of een poging hiertoe alsmede vernieling of beschadiging als gevolg daarvan;
Voorbeelden van handelingen die niet onder beroving met geweld wordt verstaan
Zakken- of tassenrollen en/of tassenroverij (het uit handen trekken van tassen en/of andere goederen en/of het afpakken van goederen waarbij geweld wordt uitgeoefend zonder dat dit geweld zich richt tegen de persoon, tenzij de persoon hierbij aantoonbaar gewond is geraakt).
- vandalisme. Dit geldt alleen nadat iemand zonder toestemming uw woonhuis is binnengekomen;
- aanrijding of aanvaring van het woonhuis;
- ongeregeldheden bij een werkstaking en relletjes;
- omvallen van een:
- boom
- kraan
- hoogwerker
- heistelling
- windmolen.
- of het losraken van delen hiervan;
- schroeien, zengen, smelten, verkolen en broeien;
- storing aan een koelkast of diepvriesinstallatie, veroorzaakt door een defect aan de installatie of stroomuitval die langer dan 6 uur duurt;
- schade door glasscherven na het breken van een spiegel of een ruit die bij uw woonhuis hoort;
- huurders- en/of eigenaarsbelang.
2.5 Welke kosten vergoeden wij boven het verzekerde bedrag?
2.5.1 Bereddingskosten
Wij vergoeden tijdens de looptijd van de verzekering de kosten van redelijkerwijs noodzakelijke maatregelen die worden getroffen om het onmiddellijk dreigend gevaar van schade waarvoor de verzekering dekking biedt, af te wenden of te beperken. Onder de vergoeding van bereddingskosten bedoelen wij ook de vergoeding van schade aan zaken die bij het nemen van deze maatregelen worden ingezet.
Voorbeelden van kosten die worden beschouwd als bereddingskosten
- in een woonhuis breekt een brand uit. De bewoners gebruiken een handblusser om de brand te blussen. De kosten voor de nieuwe handblusser (of het vullen ervan) zijn bereddingskosten.
- een boom in uw achtertuin hangt tijdens of direct na een storm behoorlijk dreigend richting uw woonhuis. Het direct laten verwijderen, verhakselen en/of afvoeren van de boom valt onder bereddingskosten. Zo wordt schade aan uw woonhuis voorkomen.
Voorbeelden van kosten die niet worden beschouwd als bereddingskosten
De herstelkosten in verband met het bewust inslaan van een ruit of het openbreken van een deur om een persoon of dier te redden of een buiten- en/of binnengesloten persoon toegang te geven.
2.5.2 Expertisekosten
Wij vergoeden het salaris en de kosten van de experts (ook degenen die door hen zijn geraadpleegd), die met het vaststellen van de hoogte van de schade zijn belast. Als u een contra-expert inschakelt, dan vergoeden wij de in redelijkheid gemaakte expertisekosten.
Zijn beide experts het niet met elkaar eens over de hoogte van de schade? Dan benoemen zij een derde expert die een bindende uitspraak doet. De in redelijkheid gemaakte kosten komen voor onze rekening.
2.5.3 Buitengerechtelijke kosten
Dit zijn kosten die verzekerde maakt om een geschil met ons in het kader van deze verzekeringsovereenkomst zonder tussenkomst van een rechter op te lossen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de vergoeding van een door verzekerde ingeschakelde belangenbehartiger. De kosten voor buitengerechtelijke bijstand vallen niet onder de dekking van de polis.
2.7 Welke kosten vergoeden wij boven het verzekerde bedrag tot 10% van het verzekerde bedrag?
2.7.1 Herstelkosten van de tuin als onderdeel van huurdersbelang of eigenaarsbelang
Wij vergoeden de kosten van het herstel van de tuinaanleg wanneer schade aan de tuin die bij het woonhuis hoort ontstaat als gevolg van een in deze voorwaarden genoemde gedekte schadegebeurtenis.
Wij vergoeden geen herstelkosten als de schade is ontstaan door storm, neerslag (regen, hagel, sneeuw of smeltwater), overstroming of andere weersinvloeden (bijvoorbeeld bliksem of inductie tijdens overtrekkend onweer), diefstal en vandalisme.
2.7.2 Tuininrichting
Wij vergoeden de schade aan tuininrichting als gevolg van een gedekte schadegebeurtenis. Wij vergoeden geen schade als deze is ontstaan door storm, neerslag (regen, hagel, sneeuw en smeltwater) of andere weersinvloeden. Schade door hagel en/of storm aan tuinmeubelen (stoelen, tafels en loungesets) en losse buitenbaden vergoeden wij wél.
2.7.3 Inboedel van anderen
Schade aan de bezittingen van anderen in het verzekerde woonhuis wordt vergoed als gevolg van een gedekte gebeurtenis. Dit omvat ook bijvoorbeeld kantoorinventaris die door de werkgever is verstrekt voor bijvoorbeeld thuiswerk. Vergoeding is echter alleen mogelijk als de eigenaar zelf niet voldoende verzekerd is en de schade onder de verantwoordelijkheid van de verzekerde valt.
Beperkingen en eigen risico’s die voor de inboedel van verzekerde van kracht zijn gelden ook voor deze dekking.
2.7.4 Vervoer of opslag
Wij vergoeden de kosten van vervoer of opslag als de inboedel als gevolg van een gedekte schadegebeurtenis aan de inboedel tijdelijk ergens anders moet worden opgeslagen.
2.7.5 Extra kosten
Is uw woonhuis onbewoonbaar geworden door een gedekte schadegebeurtenis? En moet u hierdoor noodgedwongen op een ander adres verblijven? Dan vergoeden wij de extra kosten die boven de normale uitgaven van levensonderhoud worden gemaakt. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- de extra kosten, gedurende herstel of herbouw van het woonhuis, worden vergoed tot maximaal 78 weken met een maximum van € 2.500,– per maand. De tijdelijke woonruimte dient gelijkwaardig te zijn aan het verzekerde object;
- als het woonhuis niet wordt herbouwd of hersteld, of als binnen 6 maanden na de schadedatum niet daadwerkelijk is begonnen met herstel of herbouw, vergoeden wij deze kosten tot maximaal 16 weken;
- (Woon)kosten die u bespaart, of worden vergoed door uw woonhuisverzekering, trekken wij van de betaling af.
2.7.6 Lekdetectie-, opsporings- en herstelkosten in verband met een defect aan een leiding als onderdeel van huurders- of eigenaarsbelang
Is er sprake van een defect aan een leiding zijnde een water-, afvoer- of verwarmingsleiding en er is sprake van zichtbare en blijvende materiële gevolgschade aan het woonhuis? Dan vergoeden wij:
- de kosten van lekdetectie door een lekdetectiebedrijf tot maximaal € 500,–;
- de overige kosten van opsporing en het hak- en breekwerk noodzakelijk om de oorzaak te achterhalen;
- de kosten van herstel van het defect aan de leiding en de herstelkosten van het eerdergenoemde hak- en breekwerk.
Is er sprake van een defect aan een leiding, zijnde een water-, afvoer- of verwarmingsleiding, maar er is geen sprake van zichtbare en blijvende materiële gevolgschade aan het woonhuis? Dan vergoeden wij:
- de kosten van lekdetectie door een lekdetectiebedrijf tot maximaal € 500,–;
- de overige kosten van opsporing, de graafwerkzaamheden en het hak- en breekwerk noodzakelijke om de oorzaak te achterhalen;
- de kosten van herstel van het defect aan de leiding, de graafwerkzaamheden en de herstelkosten van het eerdergenoemde hak- en breekwerk tot maximaal € 1.500,–.
Is er sprake van lekkage en wordt deze veroorzaakt door een andere gedekte schadegebeurtenis dan een defect aan een leiding? Dan vergoeden wij de kosten van lekdetectie door een lekdetectiebedrijf tot maximaal € 500,–.
Let op! Er vindt geen vergoeding plaats als:
- de kosten bestaan uit het opsporen van een daklekkage of
- een andere gebeurtenis die staat genoemd in artikel 3 of
- eigenaar van het woonhuis, verhuurder of Verening van Eigenaren zelf verzekerd is voor deze kosten.
Wilt u, al dan niet in overleg met uw loodgieter, een lekdetectiebedrijf inschakelen? Neem dan altijd contact op met uw adviseur!
Voorbeeld van schade in verband met defect aan een leiding
Vergoeding herstelkosten
In de muur van uw woonhuis lekt een waterleiding. Na een aantal weken ontdekt u deze lekkage omdat de muur nat wordt en het stucwerk begint af te brokkelen. In dit geval is er sprake van materiële schade (afbrokkelend stucwerk) aan uw woonhuis. Wij vergoeden de (herstel)kosten van het hak- en breekwerk ter opsporing van de schade, en herstelkosten van de leiding in de muur en de herstelkosten van het stucwerk.
Beperkte vergoeding herstelkosten
Onder uw huis loopt een waterleiding die lekt. U merkt deze lekkage op doordat de watermeter blijft lopen als alle kranen dichtstaan. Het water stroomt weg onder uw woning. Er is bij het ontdekken verder geen materiële schade aan uw woonhuis. Wij vergoeden tot maximaal € 1.500,– de herstelkosten van hak- en breekwerk ter opsporing van de schade en de lekkende leiding.
2.8 Welke nadere bepalingen gelden er?
2.8.1 Geld en geldswaardig papier
Wij vergoeden boven de verzekerde som tot € 1.000,– per gedekte schadegebeurtenis schade aan of het verloren gaan van geld en geldswaardig papier dat eigendom van een verzekerde is en tot zijn particuliere huishouding behoort of eigendom van iemand anders is die tot de particuliere huishouding van die persoon behoort, maar dat door een verzekerde wordt bewaard. Als de schade wordt vergoed door de verzekeringsmaatschappij van die andere persoon, dan vergoeden wij de schade niet.
Wij vergoeden schade aan of het verloren gaan van geld en geldswaardig papier dat eigendom van een verzekerde is, buiten woonhuizen in Nederland alleen wanneer er sprake is van afpersing en beroving, gepaard gaande met geweld of bedreiging met geweld.
2.8.2 Lijfsieraden
Schade door diefstal van lijfsieraden vergoeden wij standaard tot een maximum van € 6.000,– per schadegebeurtenis. Wanneer een hoger verzekerd bedrag voor schade door diefstal van lijfsieraden is gekozen en u daarvoor de meerpremie betaalt, dan wordt dit extra verzekerde bedrag op het polisblad vermeld.
Als u garantie tegen onderverzekering heeft dan geldt dat € 6.000,– per schadegebeurtenis is verzekerd voor schade anders dan door diefstal van lijfsieraden, tenzij door u een ander bedrag is opgegeven en/of dit bedrag op het polisblad is vermeld.
2.8.3 Bijzondere bezittingen
Als u garantie tegen onderverzekering heeft dan geldt dat schade aan bijzondere bezittingen wordt vergoed tot een maximum van € 15.000,– per schadegebeurtenis, tenzij door u een ander bedrag is opgegeven en/of dit bedrag op het polisblad is vermeld.
Is er sprake van een verzameling?
Dan is het van belang dat er een goede documentatie aanwezig is. Met documentatie bedoelen wij bijvoorbeeld een aankoopnota, betaalbewijs, een taxatierapport of een gespecifieerd logboek waaruit de waarde en samenstelling van uw verzameling kan worden opgemaakt. Bij schade kunnen wij u hierom vragen.
Heeft u schade, maar kunt u geen aankoopnota, betaalbewijs of taxatierapport van uw verzameling overleggen?
Dan vergoeden wij per schadegebeurtenis nooit meer dan € 15.000,– met een maximum van € 500,– per item. De inboedelverzekering en eventueel meeverzekerde aanvullende dekking kostbaarheden buitenshuis beschouwen wij hierbij als één verzekering.
2.8.4 Audiovisuele/computerapparatuur
Als u garantie tegen onderverzekering heeft dan geldt dat schade aan audiovisuele apparatuur/computerapparatuur tot € 12.000,– per schadegebeurtenis is verzekerd, tenzij door u een ander bedrag is opgegeven en/of dit bedrag op het polisblad is vermeld. Mobiele elektronica-apparatuur, zoals bijvoorbeeld een smartphone, beschouwen wij niet als audiovisuele/computerapparatuur.
2.8.5 Vervanging van sloten van het woonhuis
Wij vergoeden boven het verzekerd bedrag tot € 250,– per gedekte schadegebeurtenis de kosten om de sloten van het woonhuis te vervangen, als dat noodzakelijk is geworden omdat de sleutels van het woonhuis door een gedekte diefstal en/of afpersing of beroving verloren zijn gegaan, ook als de sloten zelf niet zijn beschadigd.
2.8.6 Huisdieren
Wij vergoeden per gedekte schadegebeurtenis tot maximaal € 1.500,– in totaal voor schade aan uw huisdier(en). Ook voor schade door een ongeval dat uw huisdier overkomt. Deze dekking geldt alleen in uw woonhuis. Schade door ziekte valt hier niet onder.
Onder schade verstaan wij de geneeskundige kosten en, bij overlijden, de kosten die nodig zijn om een vergelijkbaar nieuw huisdier aan te kunnen schaffen. Wij vergoeden voor geneeskundige kosten nooit meer dan de kosten van aanschaf van een vergelijkbaar huisdier. Een dierenarts moet het letsel vaststellen.
2.8.7 Huurdersbelang of eigenaarsbelang
Wij vergoeden standaard tot € 15.000,– schade aan huurdersbelang of eigenaarsbelang die het gevolg is van een gedekte schadegebeurtenis, tenzij door u (op de inboedelwaardemeter) een hoger bedrag is opgegeven. Wanneer u een (hoger) bedrag aan huurders- of eigenaarsbelang heeft opgegeven, dan staat dit op uw polisblad vermeld.
Heeft u geen garantie tegen onderverzekering en is de waarde van het huurdersbelang of eigenaarsbelang niet of niet geheel opgenomen in de verzekerde som of staat het bedrag niet vermeld op uw polisblad? Dan is er mogelijk sprake van onderverzekering.
Voorbeelden van ‘huurdersbelang’ zijn
betimmeringen, alle vloerafwerking (met uitzondering van tapijt of vinyl), zonweringen, een bijgebouw, metsel-, schilder- en behangwerk, waterleiding-, centrale verwarmings-, sanitaire, keuken- en andere vast met het woonhuis verbonden installaties.
Schade die is veroorzaakt door ongedierte vergoeden wij tot een bedrag van € 1.500,- met uítzondering van schade veroorzaakt door insecten (zoals houtworm en wespen). Het bestrijden van ongedierte vergoeden wij niet.
2.8.8 Motorrijwielen
Wij vergoeden diefstal- of vandalismeschade aan bromfietsen, snorfietsen, scootmobielen en ongekentekende quads of ongekentekende crossmotoren uitsluitend als er sprake is van zichtbare braaksporen aan de buitenkant van uw woonhuis of aan het bijgebouw.
Ongekentekende quads of ongekentekende crossmotoren zijn, voor zover aanwezig in uw woonhuis of een bijgebouw, uitsluitend verzekerd voor schade door brand, blikseminslag, ontploffing, diefstal of vandalisme, waarbij nooit meer wordt vergoed dan € 10.000,– per schadegebeurtenis in totaal.
2.9 Wanneer geldt er een beperkte dekking?
2.9.1 Bij overstroming
U bent verzekerd voor schade door water dat onvoorzien het gebouw is binnengedrongen als gevolg van overstroming door het bezwijken, overlopen of falen van een niet-primaire waterkering. Met overstroming bedoelen we een overstroming van water uit rivieren, meren, sloten of kanalen door het onvoorzien bezwijken, overlopen of falen van dijken, kaden, sluizen of andere waterkeringen.
Het maakt daarbij niet uit of de overstroming de oorzaak of het gevolg is van een gebeurtenis die door deze verzekering gedekt wordt. Overstroming is ook het uitstromen van water via beschadigingen aan waterkeringen. Met waterkeringen bedoelen wij objecten die bedoeld zijn om water tegen te houden. Hierbij maken we onderscheid tussen primaire en niet-primaire waterkeringen.
Let op! Vinden er tegelijkertijd overstromingen plaats door het bezwijken, overlopen of falen van niet-primaire waterkering(en) én van primaire waterkering(en) of door water afkomstig van de zee? En heeft het water van deze overstromingen zich vermengd? Dan bent u niet verzekerd. U bent wel verzekerd als er geen vermenging van water plaatsvindt en u alleen schade hebt door water afkomstig van de overstroming door het bezwijken, overlopen of falen van de niet-primaire waterkering.
2.9.2 Tijdens verbouwing of renovatie
De dekking wordt beperkt tot schade door diefstal, inbraak, vandalisme, brand, blikseminslag, ontploffing, luchtvaartuigen, storm aanrijding en aanvaring en het omvallen van een boom, kraan, hoogwerker, heistelling en windmolen. Onder storm verstaan we niet schade als gevolg van neerslag. Deze beperking geldt niet als u aannemelijk kunt maken dat de schade géén gevolg is van of géén verband houdt met de uitgevoerde werkzaamheden.
Schade door inbraak, diefstal en vandalisme is alleen verzekerd als er sporen van braak zichtbaar zijn aan de buitenkant van het woonhuis of het gedeelte van het woonhuis dat bij u in gebruik is.
2.9.3 Tijdens aanbouw en/of afbouw
De dekking wordt beperkt tot schade door brand, blikseminslag, ontploffing, luchtvaartuigen, storm, aanrijding en aanvaring en het omvallen van een boom, kraan, hoogwerker, heistelling en windmolen. Deze beperking geldt niet als u aan ons aannemelijk kunt maken dat de schade géén gevolg is van of géén verband houdt met de (uitgevoerde) werkzaamheden.
Deze beperking geldt ook voor de op het bouwterrein of in containers, keten of loodsen bij het bouwwerk aanwezige (bouw-)materialen die zijn bedoeld om in of aan het woonhuis/inboedel te worden geplaatst of geïnstalleerd en daarna blijvend deel uitmaken van het woonhuis/inboedel, als en voor zover zij voor uw rekening komen.
Wij vergoeden schade als gevolg van inbraak, diefstal of vandalisme (ook aan de nog te plaatsen of te installeren materialen) als bij het plaatsvinden van de inbraak of diefstal:
- deze materialen aanwezig waren in het woonhuis;
- het in aan- of verbouw zijnde woonhuis afgesloten (afsluitbaar met slot en sleutel) en glas-, wind- en waterdicht was;
- er sporen van braak aan de buitenkant van het woonhuis te constateren zijn.
De op het bouwperceel aanwezige (bouw)keten, containers en (bouw)loodsen en dergelijke zelf zijn niet meeverzekerd.
2.9.4 Is het woonhuis langer dan 12 maanden onbewoond?
Dan is de inboedel alleen verzekerd voor schade door brand, blikseminslag, ontploffing, luchtvaartuigen en storm. Dit geldt ook als uw woning langer dan 12 maanden onbewoond is tijdens aanbouw, afbouw, verbouw of renovatie. Onder storm verstaan we niet schade als gevolg van neerslag.
2.10 Uw inboedel is tijdelijk buiten het woonhuis
Als de inboedel zich tijdelijk, maar niet langer dan een aaneengesloten periode van 3 maanden niet in het woonhuis bevindt en het wel de bedoeling is dat de inboedel in het woonhuis terugkeert (onder andere bijvoorbeeld bij verbouwing of verhuizing), dan vergoeden wij de schade aan of het verloren gaan daarvan. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:
Binnen Nederland in niet bewoonde woonhuizen of andere gebouwen
Als de inboedel aanwezig is in niet bewoonde woonhuizen of in andere gebouwen geldt dat wij de schade door diefstal en vandalisme alleen vergoeden als er sprake is van braak aan de buitenkant van het betreffende woonhuis of gebouw.
Binnen Nederland buiten gebouwen
Hierbij geldt dat wij alleen de schade vergoeden als gevolg van brand, blikseminslag, inductie, ontploffing, schroeien, zengen, smelten, verkolen, broeien en afpersing en beroving, maar alleen als dit gepaard gaat met geweld of bedreiging met geweld.
In motorrijtuigen, caravans, vouwwagens, aanhangers of vaartuigen
Als de inboedel zich, binnen Nederland, bevindt in een motorrijtuig, caravan, vouwwagen, aanhanger of vaartuig dan vergoeden wij bij schade per schadegebeurtenis tot maximaal voor alle zaken samen:
- € 5.000,– als gevolg van brand of een verkeersongeval.
- € 500,– als gevolg van diefstal.
Diefstaldekking geldt alleen als uw inboedel uit het zicht ligt en er zichtbare braaksporen aan het vervoermiddel of bagage-/skibox zijn, óf als het volledige door verzekerde afgesloten vervoermiddel is gestolen. Binnen de hierboven genoemde maximum verzekerde bedragen geldt voor de volgende zaken een maximale vergoeding per schadegebeurtenis in totaal:
- € 250,– voor (zonne)brillen, geld en geldswaardige papieren, mobiele telefoons en losse navigatieapparatuur;
- € 1.000,– voor lijfsieraden (diefstal tot € 500,–);
- € 1.500,– voor laptops, tablets en toebehoren (diefstal tot € 500,–).
Deze dekking geldt ook tijdens een dagtrip vanuit Nederland, in België, Luxemburg en Duitsland.
Tijdens vervoer naar een reparatie- of opslagadres en verhuizing van uw volledige inboedel naar uw nieuwe woonadres in Nederland
Uw inboedel is verzekerd voor schade:
- door een ongeval met het voertuig waarin de inboedel wordt vervoerd;
- door een defect aan de hulpmiddelen bedoeld voor het laden en lossen van uw inboedel;
Met schade bedoelen we niet: oppervlakkige beschadigingen, zoals schrammen, krassen of deuken die het gebruik niet beïnvloeden.
2.11 Uw inboedel is langer dan 3 maanden buiten uw woonhuis
Is (een deel van) uw inboedel langer dan 3 maanden opgeslagen in een opslagruimte of in uw garagebox op een ander adres in Nederland? Dan is de dekking voor dit deel van uw inboedel beperkt tot schade door brand, blikseminslag, ontploffing, storm, diefstal en vandalisme. Wij vergoeden maximaal € 15.000,– per gebeurtenis voor alle zaken bij elkaar.
Schade door diefstal en vandalisme is alleen gedekt als er zichtbare sporen van braak zijn aan de buitenkant van het gebouw of aan het gedeelte van het gebouw dat u in gebruik heeft. Deelt u de ruimte met meerdere gebruikers? Dan is schade door diefstal of vandalisme niet verzekerd. Deze dekking geldt niet voor geld en geldswaardig papier, antiquiteiten, bijzondere bezittingen, lijfsieraden, kostbaarheden en (mobiele) elektronica.
Wij vergoeden niet de schade en kosten:
- door aardbeving/vulkanische uitbarsting;
- door molest;
- door atoomkernreacties;
- door grondwater;
- aan een waterbed zelf als dit komt door water dat hier onvoorzien uitstroomt;
- door neerslag (regen, hagel, sneeuw of smeltwater) dat door openstaande deuren, ramen en luiken is binnengedrongen;
- door water dat onvoorzien het gebouw is binnengedrongen als gevolg van overstroming door het bezwijken, overlopen of falen van een primaire waterkering;
- door water dat helemaal of gedeeltelijk afkomstig is van de zee;
- door water dat helemaal of gedeeltelijk afkomstig is van een binnenwater doordat een primaire waterkering is bezweken, is overgelopen of heeft gefaald;
- door water dat buiten de oevers is getreden in buitendijkse gebieden. Bijvoorbeeld buitendijkse havens, uiterwaarden en gebieden die door de overheid zijn aangewezen voor waterberging;
- door overstroming die veroorzaakt wordt door directe actie van de overheid;
- door olie als de schade is ontstaan door of tijdens het vullen of vervoeren van tanks;
- een eigen gebrek zelf en de hieruit voortvloeiende herstelkosten, behalve als de schadegebeurtenis is veroorzaakt door brand en ontploffing. Schade die het gevolg is van een eigen gebrek is wel verzekerd;
- door verontreinigende stoffen die ergens anders vandaan komen, behalve als dit het gevolg is van een brand of ontploffing;
- door slijtage, geleidelijke vochtdoorlating van tegelwerk of kit- en voegwerk, constructie- en montagefouten;
- veroorzaakt door (aan verzekerde te verwijten) achterstallig onderhoud;
Voorbeelden van onderhoud:
Met onderhoud aan uw woning kunt u schade voorkomen:
- heeft u een open haard? Laat de schoorsteen ieder jaar vegen om brandschade te voorkomen.
- heeft u een buitenkraan? Tap deze af bij verwachte vorst.
- maak regelmatig de dakgoten schoon. Zo voorkomt u verstopping en schade die hierdoor kan ontstaan.
- door vocht vanwege slechte ventilatie en/of condensvorming;
- door water dat uit een tuinslang of andere vulslang is gestroomd;
- van hak- en breekwerk om een daklekkage of verstopping op te sporen. Uitgesloten zijn ook de kosten om de lekkage op te sporen;
- bestaande uit kosten die moeten worden gemaakt om leidingen te ontstoppen (het doorspuiten van rioleringen, opsporingskosten, enz.);
- aan (kunstof) ruiten dienende tot lichtdoorlating, tenzij dit uitdrukkelijk is meeverzekerd. Als schade aan ruiten is meeverzekerd dan wordt er geen vergoeding verstrekt voor schilderwerk, met uitzondering van schilderwerk aan glaslatten;
- door het lek raken van ruiten of bestaande uit breuk van:
- bewerkte ruiten of gebogen ruiten;
- ruiten in tuinkassen, pergola’s, dierenverblijven, windschermen en balkon- of terreinafscheidingen;
- ruiten ontstaan tijdens aan- of verbouw;
- door diefstal en vandalisme:
- als de inboedel (met uitzondering van tuininrichting) zich bevond in een bijgebouw van het woonhuis, en dit bijgebouw niet deugdelijk afsluitbaar is;
- als de inboedel aanwezig was in bergruimtes of gemeenschappelijke ruimtes die ook voor anderen dan verzekerden toegankelijk zijn, behalve als er sprake is van braak aan de desbetreffende ruimtes;
- als de inboedel aanwezig was in een bij een flat en/of etagewoning behorende en alleen door een verzekerde in gebruik zijnde bergruimte, tenzij sprake is van braak ten opzichte van de desbetreffende bergruimte;
- die voortvloeit uit het handelen en/of nalaten van een verzekerde en die het gevolg is van zijn of haar bewuste roekeloosheid of merkelijke schuld. Het maakt hierbij niet uit of de veroorzaker een ander is dan degene die een beroep op de verzekering doet;
- in verband met verloren gaan van geld en geldswaardig papier als:
- die geheel of gedeeltelijk wordt vergoed door de betreffende financiële instelling of zijn verzekeringsmaatschappij;
- de regels die voor het gebruik van geldswaardig papier door de uitgevende instanties zijn gesteld, niet zijn nageleefd. De verzekering geeft bijvoorbeeld geen dekking voor schade door misbruik van of fraude met een betaalpas of een creditcard waarbij gebruik is gemaakt van een pincode;
- aan elektrische/elektronische apparatuur en motoren als gevolg van doorbranden, doorbreken of oververhitten;
- door vorst aan onderdelen van het woonhuis die vallen onder het begrip huurdersbelang en/of eigenaarsbelang en die barsten, knappen, springen of schade oplopen zoals dakgoten, dakpannen, dakplaten, afdakjes, enz.;
- door neerslag aan een dak, dakgoot en/of een regenafvoerpijp niet zijnde hagelschade aan de buitenzijde van het woonhuis. Hieronder verstaan wij niet schade die door sneeuw- of waterdruk op het dak ontstaat;
Voorbeeld van sneeuwdruk op het dak
Door hevige sneeuwval ligt er veel sneeuw op een dak. Door het gewicht van de hoeveelheid sneeuw stort het dak in. Deze schade is gedekt.
Voorbeeld van waterdruk op het dak
Door hevige regenval ligt er veel water op een dak. Door het gewicht van de hoeveelheid water stort het dak in. Deze schade is gedekt.
- bestaande uit verlies of beschadiging van digitaal opgeslagen data en/of bestanden, waaronder ook softwareprogramma’s;
- als u over het ontstaan, de aard of de omvang van een schade of schadegebeurtenis opzettelijke een onjuiste, onware of onvolledige opgave aan ons doet.
- die bestaat uit kleurverschil en/of materiaalverschil na herstel of vervanging;
- bij stankoverlast, tenzij dit het gevolg is van brand;
- bestaande uit weggelekt(e), weggestroomd(e) water, gas, electriciteit en/of niet opgewekte energie door het beschadigd raken van de energiebron;
- als de verzekerde zaak wordt gebruikt voor criminele en strafbare activiteiten. Het maakt in dat geval niet uit:
- of u hiervan wel of niet op de hoogte was;
- of de schade hierdoor veroorzaakt, ontstaan of verergerd is.
- als u uw verplichtingen niet nakomt en onze belangen schaadt;
- die is ontstaan door ondeskundig en/of onjuist uitgevoerde werkzaamheden bij reinging, onderhoud en reparatie. Tenzij hierdoor brand ontstaat, dan vergoeden wij de gevolgschade wel;
- horizontale fraude, babbeltrucs en oplichting;
- door verlies, vermissing of kwijtraken van (onderdelen) van uw inboedel.
4.1 Hoe regelen wij uw schade?
Wij stellen het schadebedrag in overleg met verzekerde vast. Als het nodig is:
- schakelen wij een expert in;
- kan verzekerde zelf een (contra-)expert inschakelen.
Zijn beide experts het niet eens met elkaar over de hoogte van de schade dan schakelen zij een derde expert in. De derde expert doet een bindende uitspraak.
4.2 Wat moet u doen bij schade?
De verzekerde moet zich aan een aantal verplichtingen houden. Deze verplichtingen zijn:
- probeer uitbreiding van de schade te voorkomen;
- neem zo snel mogelijk contact met uw verzekeringsadviseur op;
- geef uw verzekeringsadviseur alle belangrijke gegevens en werk goed mee (bijvoorbeeld bewijs van bezit/eigendom, aankoopnota’s, foto’s etc.);
- volg de aanwijzingen van ons, de schade-expert of uw verzekeringsadviseur op en doe niets wat onze belangen kan schaden;
- geef door welke andere verzekeringen ook gelden waarop u een beroep kan doen;
- als wij hierom verzoeken het eigendomsrecht van de verzekerde zaak/zaken waarvoor wij u een schadevergoeding hebben betaald, aan ons over te dragen;
- maak het mogelijk dat wij de beschadigde zaken kunnen (laten) inspecteren;
- doe direct aangifte bij de politie in de gemeente waar de schade plaatsvond wanneer het gaat om:
- inbraak;
- vandalisme;
- diefstal;
- gewelddadige beroving;
- of afpersing.
Als u zich niet aan deze verplichtingen houdt, kan dit betekenen dat de schade niet wordt vergoed.
4.3 Hoe stellen wij na schade de waarde van uw inboedel vast?
4.3.1 Is een beschadigde zaak te herstellen?
Wij vergoeden dan de herstelkosten. Maximaal vergoeden wij het verschil tussen de verzekerde waarde onmiddellijk voor de schadegebeurtenis en de restwaarde. Ook vergoeden wij een eventuele waardevermindering die na het herstel van de schade is opgetreden. Dit geldt alleen als voor de zaak een uitkering op basis van de nieuwwaarde geldt.
Wij hebben het recht om schade in natura te vergoeden. Bijvoorbeeld door een reparateur in te schakelen die de schade repareert of vervangt door eenzelfde zaak.
4.3.2 Is een zaak niet meer te herstellen?
Wij vergoeden dan het verschil tussen de verzekerde waarde onmiddellijk voor de schadegebeurtenis en de restwaarde.
4.3.3 Nieuwwaarde/dagwaarde
Wij gaan meestal uit van de nieuwwaarde bij het bepalen van de waarde onmiddellijk voor de schadegebeurtenis. In de volgende gevallen gaan wij uit van de dagwaarde:
- als een zaak een dagwaarde heeft die minder dan 40 procent van de nieuwwaarde is;
- bij schuttingen;
- bij een (schotel)antenne;
- bij een bromfiets, snorfiets en ongekentekende quad of ongekentekende crossmotor;
- bij een elektrische of gemotoriseerde grasmaaimachine inclusief zitmaaimachines;
- als u een zaak niet meer gebruikt waarvoor die eigenlijk bedoeld is.
Voorbeelden van zaken die niet meer gebruikt worden waarvoor die zijn bedoeld
Meubelen en audiovisuele apparatuur die in een schuur of garagebox staan omdat die inmiddels vervangen zijn.
Gaat het om antiek of een zaak die zeldzaam is? Dan gaan wij uit van de waarde die de zaak door zijn zeldzaamheid heeft en door een deskundige is/wordt bepaald.
De afschrijvingslijst om de dagwaarde te berekenen vindt u op www.nh1816.nl. Wij vergoeden als minimale dagwaarde altijd 20% van de nieuwwaarde.
4.3.4 Schade die valt onder huurders- of eigenaarsbelang
Bij een gedeeltelijke schade aan zaken die vallen onder huurdersbelang of eigenaarsbelang en waarbij herstel mogelijk is vergoeden wij de herstelkosten. Als de schade is vastgesteld in overleg met de verzekerde, zonder inschakeling van een expert, dan vergoeden wij de schade zoals overeengekomen op voorwaarde dat u binnen 6 maanden na de betaling tot herstel bent overgegaan en dat u dit kunt aantonen door middel van originele herstelnota’s. Wij behouden ons het recht voor om in termijnen uit te keren.
4.3.5 Redelijke aftrek
Als door herstel of vervanging een duidelijke waardeverbetering optreedt kan een redelijke aftrek op de vastgestelde herstelkosten worden toegepast.
Voorbeeld van een redelijke aftrek op de vastgestelde herstelkosten
Door blikseminslag is onherstelbare schade ontstaan aan een cv-installatie van 10 jaar oud. De cv-installatie dient te worden vervangen door een nieuwe installatie. Een cv-installatie heeft een levensduur van 15 jaar. De schade-uitkering omvat de vervangingskosten waarbij een redelijke aftrek wordt toegepast gelet op de ouderdom en de levensduur van de installatie. De redelijke aftrek omvat in dit geval 40% van de vervangingskosten.
Bij een schade waarbij sprake is van herbouw van (een deel) van het woonhuis en als zodanig verzekerd als huurdersbelang of eigenaarsbelang vergoeden wij op basis van de herbouwwaarde op voorwaarde dat u ons binnen 6 maanden na de schadegebeurtenis meedeelt dat tot herbouw zal worden overgegaan. Wij keren direct na ontvangst van deze mededeling 40% van de schadevergoeding op basis van de herbouwwaarde uit als voorschot op de totale schade-uitkering. Na ontvangst van de originele bouwnota’s en zodra het totale bedrag van deze nota’s hoger is dan het al uitgekeerde voorschotbedrag zullen wij aanvullende uitkeringen doen tot maximaal het door de expert vastgestelde schadebedrag. De totale uitkering zal nooit meer bedragen dan de gemaakte kosten.
4.3.6 Schade aan vloerafwerking
Als er schade is ontstaan aan een vloer en deze vloer is doorgelegd in diverse ruimtes op dezelfde verdieping dan wordt de schade als volgt vastgesteld. Als de betreffende ruimtes afzonderlijk afsluitbaar zijn door een deur dan wordt deze ruimte beschouwd als een aparte ruimte. De schade wordt uitsluitend vastgesteld en vergoed in de ruimte(n) waarin de vloer is beschadigd.
Voorbeeld van doorgelegde vloer
- door water is een parketvloer op de bovenverdieping in 4 slaapkamers en een badkamer doorgelegd. De badkamer en de 4 slaapkamers zijn afsluitbaar door een deur. Er ontstaat schade aan de vloer in een slaapkamer. De parketvloer is niet meer te verkrijgen. De schade wordt dan vastgesteld op de vervangingskosten van een nieuwe soortgelijke parketvloer als de beschadigde vloer uitsluitend voor de slaapkamer;
- door water is schade ontstaan aan een vloer op de benedenverdieping De vloer is doorgelegd in de kamer, keuken en de hal. De hal is afsluitbaar door een deur. Kamer en keuken vormen een geheel (open keuken) niet afsluitbaar door een deur. Er ontstaat schade aan de houten vloer in de keuken. De houten vloer is niet meer verkrijgbaar en gedeeltelijk herstel is niet mogelijk. De schade wordt dan vastgesteld op basis van de vervangingskosten van een nieuwe soortgelijke houten vloer als de beschadigde vloer voor de kamer en de keuken (de vloer van de hal is niet beschadigd en de hal is afsluitbaar door een deur).
4.4 Is er een garantie tegen onderverzekering?
Op uw polisblad staat of u garantie tegen onderverzekering heeft.
U heeft garantie tegen onderverzekering?
Dit is het geval als de waarde van uw inboedel, het verzekerde bedrag dat op uw polisblad staat vermeld, is vastgesteld:
- door een door ons goedgekeurd en door u ingevulde inboedelwaardemeter of
- door het gebruik van de inboedelscan waarbij u een aantal aanvullende vragen beantwoord over de waarde van uw audiovisuele en computerapparatuur, lijfsieraden en bijzondere bezittingen. Woont u in een huurhuis of appartement dan willen wij ook weten of er huurders- of eigenaarsbelang is.
Is dit het geval dan doen wij geen beroep op onderverzekering en vergoeden wij de schade volledig. De garantie tegen onderverzekering verloopt na een termijn van 60 maanden gerekend vanaf het moment dat de waarde van uw inboedel werd vastgesteld. Na deze termijn moet u binnen 60 dagen, na het verstrijken van de garantieperiode, opnieuw de waarde vaststellen op basis van een van de twee bovengenoemde methodes ter vaststelling van de waarde van uw inboedel. Doet u dit niet? Dan vervalt na de termijn van 60 dagen de garantie tegen onderverzekering.
De garantieregeling geldt niet als bij schade blijkt dat de door u opgegeven gegevens onjuist zijn ingevuld.
U heeft geen garantie en er is sprake van onderverzekering?
Staat niet op uw polisblad dat u garantie tegen onderverzekering heeft? En blijkt bij schade dat het verzekerde bedrag op de laatste premievervaldatum lager is dan de nieuwwaarde van uw inboedel? Dan kan er sprake zijn van onderverzekering. Wij verhogen dan het verzekerde bedrag op de laatste premievervaldatum met maximaal 25%. Als daarna blijkt dat het verzekerde bedrag nog steeds lager is dan de nieuwwaarde van uw inboedel dan krijgt u de schade en kosten niet volledig vergoed, maar naar evenredigheid.
Voorbeeld
U heeft een inboedelverzekering zonder garantie met een verzekerd bedrag van € 60.000,–. Er breekt brand uit. De expert stelt de schade vast maar stelt ook vast dat op het moment van de brand de werkelijke waarde € 85.000,– was. Er is dus sprake van onderverzekering. De totale schade is € 10.000,–.
Het verzekerde bedrag is € 60.000,– en wij verhogen dit met 25% tot € 75.000,–.
Dit bedrag gebruiken wij om het uit te keren schadebedrag vast te stellen, dit is: € 75.000,– / € 85.000,– x € 10.000,–= € 8.823,53.
De garantieregeling geldt niet als bij schade blijkt dat de inboedelwaardemeter onjuist is ingevuld.
4.5 Wanneer moet het verzekerd bedrag opnieuw worden vastgesteld?
Wij kunnen u vragen om het verzekerde bedrag opnieuw vast te stellen:
- bij een verhuizing;
- na een grote schade;
- als blijkt na een schade dat het verzekerd bedrag te laag is.
U geeft de nieuwe waarde van uw inboedel binnen 2 maanden na ons verzoek door. Gaan wij akkoord met de waarde die u opgeeft, dan passen wij het verzekerde bedrag aan en handhaven wij de garantie tegen onderverzekering. Gaan wij niet akkoord of geeft u de wijzigingen niet door, dan komt de garantie te vervallen.
4.6 Wat gebeurt er als ook een andere verzekering de schade dekt?
Uw schade kan verzekerd zijn op meerdere verzekeringen. Wij vergoeden geen schade die u vergoed kan krijgen (of zou kunnen krijgen als u deze verzekering niet had gehad) van een andere verzekering van uzelf of van een ander.
Is er een andere verzekering waarvan u een vergoeding krijgt?
Dan vergoeden wij alleen als uw schade groter is dan de vergoeding van de andere verzekering. Wij vergoeden alleen de schade die u niet vergoed krijgt op grond van die andere verzekering.
Bijvoorbeeld
Indien uw zorgverzekering bepaalde medische apparatuur en\of zorggerelateerde zaken (brillen, pruiken, gebitsprotheses e.d.) niet volledig vergoedt, zullen wij de kosten dekken die niet gedekt worden door uw zorgverzekering.
Wij berekenen uw premie aan de hand van de gegevens die op uw polisblad staan vermeld. Verandert één van deze gegevens? Dan kan ook uw premie wijzigen.
De verzekering eindigt wanneer u het eigendom van de verzekerde inboedel overdraagt aan een ander.
Wanneer de eigendomsovergang plaatsvindt onder algemene titel (bijvoorbeeld erfopvolging) blijft de verzekering nog 90 dagen gelden. De verzekering loopt ook na de genoemde 90 dagen door, onder voorwaarde dat de nieuwe belanghebbende binnen deze 90 dagen na de overgang ons hiervan schriftelijk op de hoogte heeft gesteld en de nieuwe belanghebbende(n) door ons is/zijn geaccepteerd.
De verzekering eindigt echter onmiddellijk zodra de nieuwe eigenaar zijn belang ergens anders heeft verzekerd. Na ontvangst van de kennisgeving van eigendomsovergang hebben wij het recht de verzekering te beëindigen.
Aanbouw
Dit verwijst naar het toevoegen van een nieuw gedeelte of structuur aan een bestaand gebouw. Een aanbouw kan bijvoorbeeld een extra kamer, een uitbreiding van de woonkamer of een nieuwe vleugel van een gebouw zijn. Het doel van aanbouwen is meestal om extra ruimte te creëren.
Aardbeving/vulkanische uitbarsting
Onder schade door aardbeving en vulkanische uitbarsting wordt verstaan: schade ontstaan, hetzij gedurende de tijd waarin, hetzij gedurende 24 uur nadat in of nabij de plaats waar de verzekerde zaken zich bevinden, als gevolg van een aardbeving of vulkanische uitbarsting. Tenzij u bewijst dat de schade niet aan een van de genoemde verschijnselen kan worden toegeschreven.
Achterstallig onderhoud
Dit betekent dat er schade is ontstaan die niet (in deze omvang) zou zijn ontstaan als het onderhoud aan het woonhuis wel (op tijd en goed) zou zijn uitgevoerd. Het woonhuis moet goed onderhouden zijn (niet te weinig of verkeerd).
Afbouwen
Afbouwen heeft betrekking op de laatste fase van een bouwproject, waarin de laatste details worden aangepakt. Dit omvat vaak het aanbrengen van vloerafwerkingen, schilderen, het plaatsen van de laatste afwerkingsmaterialen en het voltooien van andere kleine taken om het project af te ronden. Afbouwen komt voor nadat de ruwbouw is voltooid.
Afpersing en beroving
Met ‘afpersing en beroving’ bedoelen wij een geweldsmisdrijf waarbij dit geweld, of bedreiging met fysiek geweld, duidelijk gericht is tegen de verzekerde persoon. Niet onder beroving met geweld wordt verstaan zakken- of tassenrollen en/of tassenroverij (het uit handen trekken van tassen en/of andere goederen en/of het afpakken van goederen waarbij geweld wordt uitgeoefend zonder dat dit geweld zich richt tegen de persoon, tenzij de persoon hierbij aantoonbaar gewond is geraakt).
Atoomkernreacties
Onder atoomkernreacties wordt verstaan iedere kernreactie waarbij energie vrijkomt zoals kernfusie, kernsplijting, kunstmatige of natuurlijke radioactiviteit. De uitsluiting terzake van atoomkernreacties geldt niet met betrekking tot radioactieve nucliden, die zich buiten een kerninstallatie bevinden en gebruikt worden of bestemd zijn om gebruikt te worden voor industriële, commerciële, landbouwkundige, medische of wetenschappelijke doeleinden, mits er een door enige overheid afgegeven vergunning (voor zover vereist) van kracht is voor vervaardiging, gebruik, opslag en het zich ontdoen van radioactieve stoffen. Voor zover krachtens de wet of enig verdrag een derde voor de geleden schade aansprakelijk is, blijft de uitsluiting van kracht. Onder "wet" is te verstaan de Wet Aansprakelijkheid Kernongevallen (Staatsblad 1979-225), zijnde de bijzondere wettelijke regeling van de aansprakelijkheid op het gebied van kernenergie. Onder "kerninstallatie" wordt verstaan een kerninstallatie in de zin van de bedoelde wet.
Audiovisuele apparatuur/computerapparatuur
Hieronder verstaan wij;
- beeld-, geluids-, ontvangst- en zendapparatuur;
- alle soorten computerapparatuur, behalve mobiele elektronica;
- randapparatuur en beeld- en (mobiele) geluidsdragers.
Bereddingskosten
Kosten van maatregelen die een verzekerde of iemand namens hem neemt om onmiddellijk dreigende schade te voorkomen of te beperken.
Het kan hiervoor ook nodig zijn om zelf schade aan een zaak toe te brengen.
Bewoond/onbewoond
Een woonhuis wordt als bewoond beschouwd als er in de regel iemand dag en nacht, vakanties daargelaten, op geoorloofde wijze in het woonhuis aanwezig is. Wij spreken van onbewoond als een woonhuis niet aan deze omschrijving voldoet.
Bewuste roekeloosheid of merkelijke schuld
Bewuste roekeloosheid of merkelijke schuld is een juridische term waarmee een ernstige mate van schuld die aan opzet grenst wordt bedoeld. De vraag of iemand bewust of onbewust handelde is niet aan de orde bij merkelijke schuld.
Bijgebouw
leder gebouw op het adres dat op uw polisblad vermeld staat dat niet rechtstreeks van binnenuit het verzekerde woonhuis bereikbaar is. Het bijgebouw moet duurzaam met de grond verenigd of verankerd zijn, wind- en waterdicht en deugdelijk afsluitbaar zijn.
Bijzondere bezittingen
Onder bijzondere bezittingen wordt verstaan waardevolle eigendommen en/of voorwerpen. Het gaat dan onder andere om verzamelingen, schilderijen, kunstvoorwerpen en antiek, muziekinstrumenten, foto- en filmapparatuur, enz.
Blikseminslag
Onder blikseminslag wordt verstaan het getroffen worden door bliksem van het object of voorwerp. Derhalve is geen blikseminslag schade door overspanning of inductie zonder waarneembare sporen van de blikseminslag in of aan het object.
Braak/Inbraak
Het zonder toestemming betreden van (een deel van) een woonhuis, bijgebouw, motorrijtuig, caravan, vouwwagen, aanhanger of vaartuig. Hierbij wordt een afsluiting verbroken en zichtbaar beschadigd.
Brand
Een vuur buiten een haard dat:
- wordt veroorzaakt door verbranding en
- waarbij vlammen ontstaan en
- zich op eigen kracht kan uitbreiden.
Broeien
Dit is een verschijnsel waarbij de temperatuur binnenin een hoop plantaardig materiaal wordt verhoogd door de activiteit van micro-organismen zoals bacteriën. Broei komt voornamelijk voor in vochtige hopen organisch materiaal.
Dagwaarde
Het bedrag dat overblijft nadat van de huidige nieuwwaarde een bedrag is afgetrokken voor de waardevermindering van een zaak door veroudering en/of slijtage.
Dak
Onder dak verstaan wij de gehele dakconstructie, zijnde de dakbedekking, het dakbeschot, de dakisolatie en de dakbalken. Met dak bedoelen wij niet de eventuele beplanting, ook wel een ‘groendak’ genoemd, dat op het dak van uw woning aanwezig kan zijn.
Diefstal
Iemand anders dan u of een verzekerde neemt een zaak, dat geheel of ten dele aan een u of een verzekerde toebehoort, weg zonder de uitdrukkelijke toestemming van u of verzekerde.
Duurzaam samenwonen
Duurzaam samenwonen houdt in dat u met de andere perso(o)n(en) blijvend een gezamenlijke huishouding voert. Er is sprake van een gezamenlijke huishouding als u en de andere perso(o)n(en) samen het hoofdverblijf in dezelfde woning hebben en op dit adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente.
Eigen gebrek
Hiermee bedoelen wij schade aan inboedel die ontstaat zonder dat daar een aanwijsbare invloed van buitenaf aan ten grondslag ligt. De schade ontstaat uit zichzelf bijvoorbeeld door gebrekkige fabricage.
Eigenaarsbelang
Met ‘eigenaarsbelang’ bedoelen wij de voor rekening van verzekerde in of aan het door u of de vorige bewoner duurzaam voor eigen rekening in, aan, op of om de woning aangepast heeft en niet valt onder de dekking van de opstalverzekering van de Vereniging van Eigenaren (zoals airconditioning, warmtepompsystemen, zonweringen, zonnepanelen, zonnecollectoren, laadpalen voor elektrische motorrijtuigen, screens, carports, schuren, schuttingen, serres, vaste keuken en badkamerinrichting).
Expert/Contra-expert
Dit is een deskundige die moet werken volgens de Gedragscode Expertiseorganisaties. Deze gedragscode kunt u vinden op www.verzekeraars.nl. Als de expert niet volgens deze Gedragscode werkt, vergoeden wij de kosten niet.
Geld en geldswaardig papier
Met geld en geldswaardig papier bedoelen wij:
- munten en bankbiljetten die als wettig betaalmiddel kunnen worden gebruikt;
- papier dat een op geld gebaseerde contante waarde heeft. Bijvoorbeeld: postzegels, aandelen, obligaties, cheques, zegelboekjes, cadeaubonnen en dergelijke;
- passen voor elektronisch betalingsverkeer, zoals pinpas, OV-chipkaart, creditcard, chipknip en dergelijke.
Hieronder verstaan wij geen cryptovaluta zoals bitcoin, ethereum of iets dergelijks.
Grondwater
Al het water dat zich in de ondergrond, in bodems en gesteenten bevindt. Meestal is dit water afkomstig van regen- of oppervlaktewater dat infiltreert in de grond tot het een niet-doorlatende laag bereikt. Boven deze laag raakt de grond verzadigd. De hoogte tot waar deze verzadiging optreedt is het grondwaterpeil. Schade door grondwater vergoeden wij niet.
Herstelkosten
Alle kosten die verbonden zijn aan het in de oorspronkelijke staat of vorm terugbrengen van de verzekerde inboedel, waaronder de noodzakelijke kosten van wegruimen en/of afbreken van de verzekerde inboedel om herstel mogelijk te maken.
Horizontale fraude
Horizontale fraude bestaat uit fraude in het financieel-economisch verkeer tussen burgers, bedrijven en financiële instellingen.
Huisdieren
Dieren die u bezit voor de gezelligheid of als hobby. Niet als huisdieren worden beschouwd dieren die normaal gesproken buiten de woning worden gehouden zoals paarden, schapen, pluimvee, varkens, enz.
Huurdersbelang
Met ‘huurdersbelang’ bedoelen wij de voor rekening van verzekerde in of aan het door hem gehuurde en bewoonde woonhuis aangebrachte en/of van vorige bewoner overgenomen verbeteringen en veranderingen, of door of namens de verzekerde geplaatste bouwsels, die op het bij het woonhuis behorende terrein aanwezig zijn, en bedoeld zijn om daar duurzaam te blijven, (zoals airconditioning, warmtepompsystemen, zonweringen, zonnepanelen, zonnecollectoren, laadpalen voor elektrische motorrijtuigen, screens, carports, schuren, schuttingen en serres, vaste keuken en badkamerinrichting).
Inboedeladresscan
Een systeem dat uw verzekeringsadviseur gebruikt en waarin de inboedelwaardes in Nederland staan vermeld. Voor lijfsieraden, bijzondere bezittingen, audiovisuele- en computerapparatuur, huurdersbelang, eigenarenbelang geldt dat als deze boven de standaard verzekerde bedragen, zoals vermeld in deze voorwaarden, aanwezig zijn apart moeten worden opgegeven.
Inboedelwaardemeter
Bij een inboedelwaardemeter wordt aan de hand van een aantal factoren een verzekerde som voor de inboedelverzekering vastgesteld. Deze factoren zijn onder andere, leeftijd, inkomen, gezinssamenstelling, aantal kamers van het woonhuis, soort woonhuis, soort inboedel, enz.
Inductie
Dit is overspanning veroorzaakt in het elektriciteitsnetwerk of elektronische apparatuur ten gevolge van een blikseminslag in de directe omgeving van het woonhuis of door overtrekkend onweer.
Leidingen
Hieronder verstaan wij leidingen die deel uitmaken van het vaste leidingnetwerk in of direct onder de woning en de leidingen buiten de woning op het (kadastrale) erf tot aan de erfgrens , zijnde waterleidingen en rioleringen. Het gaat om leidingen die water transporteren, bedoeld zijn om zonder toezicht te functioneren, die zijn aangesloten en bij een waterleiding: die constant dezelfde druk als de waterleiding of de centrale verwarmingsinstallatie kunnen weerstaan.
Wat verstaan wij niet onder leidingen? Een vulslang (bijvoorbeeld van een cv-installatie) of een tuinslang, ook niet als deze is aangesloten op het vaste leidingnetwerk, een gasleiding, een hoofdwaterleiding, een elektriciteitsleiding en een rookgasafvoer.
Lekdetectiebedrijf
Een bedrijf wat zich bezighoudt met het opsporen van lekkage in o.a. woningen, zonder hak- en breekwerk, door gebruik te maken van (een combinatie van) verschillende (meet)technieken.
Lijfsieraden
Onder lijfsieraden bedoelen wij sieraden, inclusief horloges, die bedoeld zijn om op of aan het lichaam te worden gedragen en die geheel of gedeeltelijk bestaan uit (edel)metaal, gesteente, mineraal, ivoor, (bloed)koraal en dergelijke stoffen, alsmede parels.
Smart wearables en andere mobiele elektronica die op of aan het lijf gedragen worden, beschouwen wij als mobiele elektronica-apparatuur.
Luchtvaartuigen
Onder schade door luchtvaartuigen wordt verstaan schade aan de verzekerde zaken door het getroffen worden door een vertrekkend, vliegend, landend of vallend lucht- of ruimtevaartuig, dan wel een daaraan verbonden, daarvan losgeraakt, daaruit geworpen of daaruit gevallen projectiel, ontploffingsmiddel of ander voorwerp, alsmede enig ander voorwerp dat getroffen is door enig hier genoemd voorwerp.
Molest
Gewapend conflict, burgeroorlog, opstand, binnenlandse onlusten, oproer en muiterij. De exacte definitie staat in de tekst van het Verbond van Verzekeraars. Deze tekst heeft het Verbond van Verzekeraars op 2 november 1981 op de griffie van de Arrondissementsrechtbank in Den Haag gedeponeerd.
Motorrijtuig
Alle motorisch aangedreven rijtuigen zoals omschreven in artikel 1 van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (W.A.M.).
Neerslag
Hieronder vallen:
- regen
- sneeuw
- smeltwater
- hagel
- water dat door hevige regenval niet op de normale manier wordt afgevoerd. De hevige regenval moet zich voordoen dichtbij het adres dat op uw polisblad staat.
Onder hevige plaatselijke regenval wordt verstaan neerslag van tenminste 40 mm in 24 uur, 53 mm in 48 uur of 67 mm in 72 uur, op en/of nabij de locatie waar de schade is ontstaan.
Nieuwwaarde
De prijs van een nieuwe zaak van dezelfde soort en kwaliteit als de zaak die beschadigd of verloren is.
Onbewoonbaar
Het onbewoonbaar zijn van een woning ontstaat door een brand, een grote waterschade of stormschade waarbij, als verzekerde in de woning zou verblijven, met zekerheid gevaar voor zijn of haar gezondheid zal ontstaan. De woning kan tevens onbewoonbaar worden verklaard c.q. ongeschikt voor bewoning worden verklaard door een instantie (bijvoorbeeld brandweer, politie, bouw- en woningtoezicht, woningbouwvereniging of -stichting).
Ontploffing
Onder schade door ontploffing wordt verstaan een gehele of gedeeltelijke vernieling onmiddellijk veroorzaakt door een eensklaps verlopende hevige krachtsuiting van gassen of dampen, zulks met inachtneming van het hierna bepaalde. Is de ontploffing ontstaan binnen een - al dan niet gesloten - vat, dan is aan het vereiste van een eensklaps verlopende krachtsuiting voldaan, als de wand van het vat onder de druk van de zich daarin bevindende gassen of dampen (onverschillig hoe deze gassen of dampen zijn ontstaan en onverschillig of zij reeds vóór de ontploffing aanwezig waren dan wel eerst tijdens deze ontwikkeld werden) een zodanige scheiding heeft ondergaan dat door het uitstromen van gas, damp of vloeistof uit de door de scheiding gevormde opening, de drukken binnen en buiten het vat eensklaps aan elkaar gelijk zijn geworden.
Is dit niet het geval of is de ontploffing buiten een vat ontstaan, dan moet de eensklaps verlopende hevige krachtsuiting de onmiddellijke werking zijn geweest van gassen of dampen, welke door een scheikundige reactie van vaste, vloeibare, gas- of dampvormige stoffen, of een mengsel daarvan, zijn ontwikkeld of tot uitzetting gebracht. In het geval van gehele of gedeeltelijke vernieling door ontploffing is tevens gedekt de schade aan de verzekerde zaken, welke als een gevolg van die vernieling moet worden aangemerkt. In het geval van gehele of gedeeltelijke vernieling van andere zaken is ook gedekt de schade aan de verzekerde zaken, welke als een gevolg van de nabijheid van die vernieling moet worden aangemerkt.
Noot
De tekst van deze clausule en de daarbij behorende toelichting is op 5 april 1982 onder nummer 275/82 ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht gedeponeerd.
Onvoorzien
Iets wat niet van tevoren is bedacht, gepland of verwacht. Niet als onvoorzien wordt beschouwd een waterkraan die niet tijdig wordt/is dichtgedraaid met schade tot gevolg.
Opruiming(skosten)
Kosten van het afbreken, wegruimen, afvoeren en storten van (delen van) de inboedel, eigenaars- of huurdersbelang. De kosten zijn nodig vanwege een verzekerde schadegebeurtenis.
Overheidsorgaan
Onder overheidsorgaan verstaan wij de volgende overheidsorganisaties: ministeries, waterschappen, provincies, gemeentes, brandweer en politie.
Overstroming
Met overstroming bedoelen we een overstroming van water uit rivieren, meren, sloten of kanalen door het onvoorzien bezwijken, overlopen of falen van dijken, kaden, sluizen of andere waterkeringen. Het maakt daarbij niet uit of de overstroming de oorzaak of het gevolg is van een gebeurtenis die door deze verzekering gedekt wordt. Overstroming is ook het uitstromen van water via beschadigingen aan waterkeringen. Met waterkeringen bedoelen wij objecten die bedoeld zijn om water tegen te houden. Hierbij maken we onderscheid tussen primaire en niet-primaire waterkeringen. Primaire waterkeringen bieden bescherming tegen overstromingen bij hoogwater vanuit bijvoorbeeld de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer of de grote rivieren zoals de Rijn, de Maas en de IJssel. De primaire waterkeringen zijn vastgelegd in de Waterwet (zie: www.wetten.overheid.nl). Of bekijk voor een duidelijk overzicht van alle primaire waterkeringen het Nationaal Basisbestand Primaire Waterkeringen op www.waterveiligheidsportaal.nl. Niet-primaire waterkeringen zijn alle waterkeringen die niet als primair zijn opgenomen in de Waterwet.
Renovatie
Renovatie verwijst naar het herstellen, vernieuwen of upgraden van een bestaande structuur. Het doel van renovatie kan variëren, van het behouden van historische kenmerken tot het moderniseren van (verouderde) gebouwen. Renovaties kunnen zowel het interieur als het exterieur van een gebouw omvatten en kunnen ingrijpende veranderingen of oppervlakkige verbeteringen omvatten.
Ruit
Glas of kunststof aanwezig in ramen, deuren, kozijnen, serres of daken van het woonhuis, een bijgebouw of veranda. De ruit moet bestemd zijn om licht door te laten. Onder ruit verstaan wij ook een lichtkoepel. Douchecabines/-deuren, ruiten in kachels en ovens, ruiten in kassen, (tussen)deuren in een woonhuis die volledig bestaan uit glas, beschouwen wij niet als ruit.
Salvagekosten
Kosten die gemaakt worden door of namens de Stichting Salvage of direct na een brand in verband met activiteiten die verband houden met het optreden van brandweer, politie en/of justitie met de bedoeling de schade te beperken.
Schadegebeurtenis
Een bij het afsluiten van de verzekering nog onzeker voorval dat van buiten komend zich plotseling en onverwacht en onvoorzien voordoet en
- schade veroorzaakt aan de verzekerde inboedel, huurders- of eigenaarsbelang en
- plaatsvindt tijdens de duur van de verzekering.
Voorvallen die met elkaar verband houden, beschouwen wij als één schadegebeurtenis.
Tuinaanleg
Tuinaanleg omvat het ontwerp, de planning, en de uitvoering van een tuinontwerp. Het omvat het creëren van buitenruimtes door het plannen en implementeren van verschillende elementen, zoals beplanting (incl. bomen), bestrating, gazons, waterpartijen, verlichting, (zwem-)vijvers, structurele elementen zoals pergola’s, groendaken, kunstgras, vlonders of terrassen.
Tuininrichting
Met ‘tuininrichting’ bedoelen wij tuinmeubelen (stoelen, tafels, loungesets), parasols, partytenten, tuinkeukens, losse barbecues, tuingereedschap, robotmaaiers, tuinbeelden, bloempotten, plantenbakken, speeltoestellen, trampolines, losse buitenbaden (zoals hottubs, jacuzzi’s, spabaden e.d.) incl. leidingen, zonnewijzers, vlaggenstokken en ladders, wasgoed en droogrekken aanwezig op het erf of op een balkon behorende bij het woonhuis.
Niet onder ‘tuininrichting’ verstaan wij: plastic (kinder)badjes e.d., prieeltjes, elektrische en gemotoriseerde gras(zit)maaiers anders dan robotmaaiers.
Vandalisme
Het opzettelijk plegen van vernielingen zonder aanwijsbaar nut. De dader moet het woonhuis waarin hij vernielingen heeft gepleegd wederrechtelijk zijn binnengedrongen, tenzij er sprake is van schade aan tuininrichting, huurders- of eigenaarsbelang als gevolg van vandalisme.
Verbouw
Dit heeft betrekking op het aanpassen, wijzigen of vernieuwen van een bestaande structuur. Dit kan variëren van kleine veranderingen, zoals het upgraden van keukenapparatuur, tot grotere projecten, zoals het herstructureren van de indeling van een huis of het toevoegen van nieuwe functies. Verbouwen kan gericht zijn op het verbeteren van functionaliteit, uiterlijk of beide.
Waardevermindering
Waardevermindering is de aantasting van het vermogen van verzekerde door achteruitgang in economische waarde van de beschadigde zaak, voor zover deze achteruitgang door herstel van de zaak niet ongedaan is te maken.
- Deze voorwaarden vormen één geheel met de Algemene Voorwaarden Combipolis Particulieren.
- Woorden waarbij de eerste letter onderstreept is, worden nader beschreven in artikel ‘Nadere omschrijvingen’ en staan op alfabetische volgorde.